zebiekste

Mustela nivalis (L.)

Mustela nivalis (L.) attēls

latviski: zebiekste

angliski: weasel

vāciski: Mauswiesel

zviedru: vessla

igauņu: nirk

lietuviešu: žebenkštis

krievu: ласка

  • mustela-nivalis-l-D
  • mustela-nivalis-l
  • mustela-nivalis-l-B
  • mustela-nivalis-l-C

Apraksts:

Ķermeņa garums (bez astes): [t] 13-26 cm, [m] 11-22,5 cm;
Masa: [t] 75-200 g, [m] 45-110 g.

Izplatība un sastopamība:

Apdzīvo: dažādus sauszemes biotopus (izņemot lielus vienlaidu meža masīvus), nereti - arī pilsētas.

Dzīves veids:

Nometnieks. Kājas ļoti īsas. Daļējs pēdminis. Pēdām relatīvi liela atbalsta virsma, tāpēc dzīvnieks negrimst pat irdenā, dziļā sniegā.
Virs zemes uzturas salīdzinoši maz, pārvietojas galvenokārt pa kurmju un peļveidīgo grauzēju alām, ziemā - arī zem sniega segas. Skatīt arī sermuli.

Pēdu nospiedumi:

Pārvietojas lēcieniem; pakaļkāju nospiedumi parasti nedaudz (pēdas vai puspēdas garumā) apsteidz priekškāju nospiedumus. Pēdu izvietojums vienmēr pa pāriem. Labās un kreisās puses kāju nospiedumi - tuvu blakus. Lēcieni vienmērīgi (atšķirībā no sermuļa), parasti 25-35 cm gari. Uz blīva substrāta lielāki tēviņi var izdarīt līdz 60 cm tālus lēcienus. Bieži līkumo, taču (atšķirībā no sermuļa) virziena maiņas nav krasas (viļņveidīgi zigzagi).

Mēsli:

Spirāliski savērpti, ar stipri izstieptiem abiem vai vienu (biežāk) galu; nereti - ar iežmaugām (sašaurinājumiem). Krāsa - dažāda, parasti tumšos toņos. Garums - 2-4 cm (¼ līdz 0,5 cm). Saturā - galvenokārt peļveidīgo grauzēju un kukaiņēdāju mati un kaulu šķembas, retāk - putnu spalvas un kaulu gabaliņi, abinieku kaulu gabaliņi vai kukaiņu hitīna daļiņas. Atradumi reti, lielākoties uz paaugstinājumiem netālu no ieejām alās vai uz taciņām.

Apskati citas sugas: