austrumu acainais sfings

Smerinthus caecus Ménétriés, 1857

Smerinthus caecus Ménétriés, 1857 attēls

latviski: austrumu acainais sfings

angliski: northern eyed hawk-moth

vāciski:

zviedru:

igauņu:

lietuviešu:

krievu: слепой бражник

Apraksts:

Ļoti līdzīgs acainajam sfingam.

Priekšspārns:

Plētums 5-6,5 cm, mātītēm var sasniegt 7 cm.

Bioloģija:

Lido V-VII. Kāpuri uz kārkliem, apsēm. Pamatbiotops: boreālie meži (sevišķi lauces un mežmalas) ar bagātīgu krūmu un lakstaugu stāvu.

Izplatība:

Ziemeļaustrumu Eiropa (areāla robeža rietumos sasniedz Baltkrieviju, teritoriju starp Pēterburgu-Maskavu), pamatareāls Krievijā virzienā uz Urāliem, Altaju, sasniedz Tālos Austrumus. Baltijas reģionā iespējama suga. Pagaidām nav konstatēts, bet, iespējams, pastāv noteikšanas grūtības dabā augstās līdzības acainajam sfingam dēļ.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Apeira syringaria (Linnaeus, 1758)

  •  attēls

    Lacanobia splendens (Hübner, 1808)

  •  attēls

    Catephia alchymista (Denis & Schiffermüller, 1775)