sesks (Mustela putorius (L.))

sesks (Mustela putorius (L.)) attēls

latviski: sesks

angliski: western polecat

vāciski: Iltis Waldiltis

zviedru: iller

igauņu: tuhkur

lietuviešu: juodasis šeškas

krievu: лесной хорек

  • mustela-putorius-l-B
  • mustela-putorius-l-C
  • mustela-putorius-l

Apraksts:

Ķermeņa garums (bez astes): [t] 35-46 cm, [m] 29-40 cm;
Masa: 0,6-0,8 kg.

Izplatība:

Apdzīvo galvenokārt mežu pudurus, mežmalas, izcirtumus; parasti nelielu ūdenstilpju tuvumā. Ziemā mēdz pārvietoties tuvāk apdzīvotām vietām.

Pēdu nospiedumi:

Kājas īsas. Uz pēdu spilventiņiem maz matiņu. Samērā gari nagi. Daļējs pēdminis. Pēdu nospiedumi garenāki nekā caunām un ūdelēm, tajos ļoti asi iezīmējas pirkstu spilventiņu un nagu iespiedumi. Pārvietojas 20-60 (reti - vairāk) cm gariem lēcieniem. Bieži maina virzienu. Pēdu nospiedumi sakārtoti virknē ieslīpi pa pāriem vai (biežāk) 3 un 4 pēdu nospiedumu grupu veidā. Labās un kreisās puses kāju nospiedumi stipri satuvināti. Soļos gandrīz nekad neiet. Skatīt arī Amerikas ūdeli un Eiropas ūdeli.

Mēsli:

Spirāliski savērpti, ar izstieptiem abiem vai vienu galu. Krāsa dažāda, parasti - tumšos toņos. Garums - 4-10 cm (¼ 1 cm). Saturā var būt nelielu zvēru mati, putnu spalvas, olu čaumalu gabaliņi, dažādu dzīvnieku (tostarp - ūdensdzīvnieku) kaulu un posmkāju hitīna daļiņas. Atrodami visdažādākajās vietās, biežāk uz nelieliem paaugstinājumiem, uz sesku pastāvīgajām takām.