staltbriedis

Cervus elaphus (L.)

Cervus elaphus (L.) attēls

latviski: staltbriedis

angliski: red deer

vāciski: Rothirsch Edelhirsch

zviedru: kronhjort

igauņu: punahirv

lietuviešu: taurusis elnias

krievu: благородный олень

  • cervus-elaphus-l-C
  • cervus-elaphus-l-D
  • cervus-elaphus-l-F
  • cervus-elaphus-l-E
  • cervus-elaphus-l
  • cervus-elaphus-l-B

Apraksts:

Ķermeņa garums: [t] līdz 230 cm, [m] līdz 200 cm;
Masa: [t] 200-350 kg, [m] 95-150 kg. Ķermeņa augstums līdz skaustam: tēviņiem līdz 1,4 metri, mātītēm - 1,2 metri.
Mazuļi dzimst maija beigās un jūnijā, to kažoks klāts ar dzeltenbrūniem plankumiem un plankumi saglabājas līdz rudenim. Pieaugušu īpatņu kažoks ir brūns, vienkrāsains. Ragi tēviņiem ar katru nākamo gadu kļūst arvien daudzžuburaināki.

Izplatība un sastopamība:

Sastopams visā Latvijā, bet nevienmērīgi. Latvijas pašreizējā populācija ir veidojusies no ievestiem dzīvniekiem no C un A Eiropas vairāk dienvidos no Latvijas. Staltbriedi audzē arī iežogojumos.

Dzīves veids:

Apdzīvo dažādus mežus (vislabprātāk - skrajus, ar bagātīgu pamežu un paaugu), kas mijas ar klajumiem (lauksaimniecības zemes, izcirtumi). Bara dzīvnieks. Nometnieks. Izteikta nakts aktivitāte.

Pēdu nospiedumi:

Nagu nospiedumi sirdsveida. Ejot pa cietu substrātu, atbalstās uz vidējo pirkstu nagiem, to nospiedumu garums pieaugušiem [t] 8-12 cm, platums 6-9 cm, jaunajiem [m] garums 8-10 cm, platums 6-7 cm, pieaugušām [m] garums 7-8 cm, platums 4,5-5 cm. Malējie pirkstu nagi zemei pieskaras tikai ejot pa mīkstu substrātu vai skrienot; [t] tie platāki nekā [m] . Priekškājām nagi lielāki ( [m] nedaudz, [t] par 1/10) nekā pakaļkājām, tāpēc, pat trāpot pēdu pēdā, pakaļkājas nospiedums nekad pilnībā nenosedz priekškājas nospiedumu. [t] vidējie nagi vairāk sakļauti, to iespiedumi ievērojami platāki un noapaļotāki nekā [m]

Mēsli:

Cilindriska (zīļveida) forma, konsistence sausa, samērā cieta, krāsa zaļi melna; [t] tās 0,8 x 0,6 cm, viens gals mazliet izstiepts, otrs - ieliekts vai saplacināts; [m] spiras sīkākas, garenākas (0,9 x 0,5 cm), viens gals izstiepts, otrs - noapaļots. Parasti - irdenās kaudzītēs. [P] un [V] forma vairāk noapaļota; konsistence samērā mīksta, guļ ciešās kaudzītēs. Krāsa zaļganbrūna vai brūna. Vasarā tumšāki nekā ziemā. Spiru viens gals izstiepts (pagarināts). [V] beigās - pirmsriesta (intensīvās barošanās) periodā - spiras ir nenoteiktas formas, gļotainas, saķepušas kopā. Riesta laikā (oktobrī - novembrī) tēviņiem spiras nelielas, arī nenoteiktas formas, taču bez gļotām. [m] grūsnības beigu periodā ( [P] ) spiras stipri ūdeņainas. Saturā sīkas dažādu augu daļiņas. Tā kā staltbrieži ir atgremotāji, augu masa labi pārstrādāta. Atrodamas dažādās vietās.

Apskati citas sugas: