Amerikas ūdele

Mustela vison Schreber

Mustela vison Schreber attēls

latviski: Amerikas ūdele

angliski: American mink

vāciski: Amerikanischer Nerz Mink

zviedru: mink

igauņu: mink

lietuviešu: Kanadinė audinė

krievu: американская норка

  • mustela-vison-schreber-B
  • mustela-vison-schreber-C
  • mustela-vison-schreber

Apraksts:

Ķermeņa garums (bez astes): [t] 34-47 cm, [m] 31-38 cm;
Masa: [t] 0,6-1,7 kg, [m] 0,4-1 kg.

Izplatība un sastopamība:

Apdzīvo aizaugušas saldūdenstilpņu piekrastes un salas, uzturas arī jūras pludmalē upju ieteku tuvumā.

Dzīves veids:

Vairošanās periodā - nometnieks, pārējā laikā klejo. Kājas īsas. Pirksti savstarpēji saistīti ar samērā labi attīstītām peldplēvēm. Pēdu spilventiņi gandrīz kaili, nagi samērā gari. Daļējs pēdminis.

Pēdu nospiedumi:

Pēdu nospiedumi - kā Eiropas ūdelei, tikai nedaudz lielāki Pārvietojoties lēcieniem, visbiežāk atstāj pa pāriem sakārtotus nospiedumus. Lēcienu garums parasti 50-60 cm. Salīdzinot ar Eiropas ūdeli, mazāk līkumo. Soļos iet ļoti reti.
Skatīt arī Eiropas ūdeli un sesku.

Mēsli:

desveidīgi; krāsa svaigiem - tumši zaļa vai melna, vecākiem - pelēkzaļa. Garums - 3-4 cm (¼ 1 cm). Saturā abinieku skeleta daļiņas, zivju asakas un zvīņas, vēžu čaulu un kukaiņu hitīna daļiņas; sīku zīdītāju mati un kauli, putnu spalvas. Atrodami visdažādākajās vietās, biežāk uz paaugstinājumiem, ūdeņu tuvumā. Var būt bezformīgi, līdzīgi ūdru mēsliem. Raksturīga muskusa smaka, kas samērā ilgi saglabājas. Amerikas ūdeles mēsli no Eiropas ūdeles mēsliem praktiski nav atšķirami.

Apskati citas sugas: