stavrida

Trachurus trachurus (L.)

Trachurus trachurus (L.) attēls

latviski: stavrida

angliski: scad (horse-mackerel)

vāciski: Bastardmakrele

zviedru: mekrillstör, tagmakrell

igauņu: stauriid

lietuviešu: staridė

krievu: ставрида

Apraksts:

Slaids, iegarens ķermenis ar lielu un samērā masīvu galvu. Zvīņas sīkas, cikloīdas. Acis lielas, klātas ar taukplakstu. Ir divas muguras spuras, no kurām pirmajā ir tikai dzeloņainie stari, bet otrā ir gara un tajā ir tikai mīkstie zarotie stari. Anālā spura gara, pirms tās 1-2 asi stari, kas saistīti ar membrānu un norobežoti no pārējās anālās spuras ar nelielu atstarpi. Astes spura šķelta, krūšu spura liela, ar smailu virsotni. Sānu līnija ir izliekta virs krūšu spuras, klāta ar kaula zvīņām, kas ir lokanas ķermeņa priekšgalā, bet cietas un asas uz astes stumbra, veidojot zāģveida valni. Gar muguru no galvas līdz otrās muguras spuras 23.-31. staram ir papildu sānu līnija. Mugura pelēkzila ar zaļganu atspīdumu, sāni sudrabaini, vēders balts. Uz žaunu vāka kaula malas tumšs plankums.

Morfoloģija:

D1 VIII, D2 I/28-33, A II+I/25-29, P 21, V I/5, kaula zvīņas sānu līnijā 66-75.

Izmēri:

L-53,5 cm, parasti līdz 30 cm, W-1,6 kg.

Atšķirīgās pazīmes:

Izliekta, ar kaulveida zvīņām klāta sānu līnija (skat. makreles).

Bioloģija:

Jūras zivs, kas veido lielus barus. Parasti uzturas pie grunts, virs smilšainām gruntīm līdz 100-200 m dziļumā. Reizēm arī pelagiālā ūdens virsējos slāņos kopā ar reņģu mazuļiem. Pamatbarība - pelaģiskie vēžveidīgie, zivju mazuļi.

Vairošanās:

Nārsto jūnijā-augustā. Auglība 17,5-116 tūkst. ikru, kurus nērš ūdens virsējos slāņos. Ikri pelaģiski, kāpuri pēc ikru izšķilšanās ir 2,5 mm gari un uzturas zem lielo medūzu kupoliem.

Izplatība:

Sastopama Ziemeļaustrumatlantijā no Islandes līdz Āfrikai, arī Vidus- jūrā un Melnajā jūrā. Baltijas jūrā ļoti reta ieceļotāja. Ieceļo parasti rudeņos. Vairākkārt noķerta arī Polijas piekrastē. Austrumbaltijā līdz šim nav reģistrēta, taču pastāv varbūtība, ka iemigrē arī Latvijas ūdeņos.

Izmantošana:

Saimnieciski nozīmīga zivs. Kopējā pasaules nozveja ap 200 tūkst. tonnu gadā. Ziemeļjūrā nozveja ļoti svārstīga: no dažiem desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem tonnu gadā.

Summary:

Marine pelagic species. Distributed in the Northeast Atlantic, also the Mediterranean and Black Seas. Entering the Baltic very rarely, mostly in autumn. A few specimens observed at the Polish coast.

Apskati citas sugas:

  • sapals attēls

    sapals Leuciscus cephalus (L.)

  • pīkste attēls

    pīkste Misgurnus fossilis (L.)

  • reņģe attēls

    reņģe Clupea harengus membras (L.)