Amūras čebačeks

Pseudorasbora parva (Schleg.)

Pseudorasbora parva (Schleg.) attēls

latviski: Amūras čebačeks

angliski: stone morio

vāciski: Amur-Tschebatschok

zviedru:

igauņu: ebaras boora

lietuviešu: rytinis gružlelis

krievu: амурский чебачек

Apraksts:

Ķermenis samērā slaids, no sāniem nedaudz saplacināts. Mute vērsta uz augšu. Mugura dzeltenīgi pelēka, sāni un vēders sudrabains. Pirms nārsta tēviņi kļūst tumši līdz melni. Mazuļiem uz sāniem šaura gareniska svītra.

Morfoloģija:

D 2-3/6-9, A 2-3/6-7, P 1/6-13, V 1/5-7, C 29-36, l.l. 30-39, os.ph. 5-5, sp.br. 6-17, vt. 31-36.

Izmēri:

L-12 cm, W-17 g.

Atšķirīgās pazīmes:

Muguras spura un anālā spura ar tumšiem punktiem. Sānu līnijā mazāk zvīņu nekā vairumam karpu dzimtas zivju.

Bioloģija:

Saldūdens zivs. Uzturas baros. Sasniedz 4 gadu vecumu.

Izplatība:

Āzija. Kopā ar balto amūru, melno amūru, balto platpieri un raibo platpieri ievests un iedzīvojies Lietuvā, Ukrainā, Moldāvijā un vairākās citās Austrumeiropas valstīs. Latvijā nav zināms. Iespējama populāciju pastāvēšana, īpaši dīķsaimniecību tuvumā, kur audzēts baltais un melnais amūrs, kā arī baltais un raibais platpieris.

Summary:

Freshwater species. Distributed in Asia. No findings in Latvia, though successfully introduced in Lithuania, Ukraine, Moldova and some other East European countries. Possibility of established populations exist near fish farms where cyprinids have been farmed.

Apskati citas sugas: