āpsis

Meles meles (L.)

Meles meles (L.) attēls

latviski: āpsis

angliski: badger

vāciski: Dachs

zviedru: grävling

igauņu: mäger

lietuviešu: barsukas

krievu: барсук

  • meles-meles-l-B
  • meles-meles-l
  • meles-meles-l-C

Apraksts:

Ķermenis masīvs, ar sašaurinātu priekšdaļu un slaidu garenu galvu.
Garums 60-90 cm.
Masa: 7-15 kg (rudenī līdz 20 kg un vairāk).

Dzīves veids:

Rok alu sistēmas ar daudzām ieejām. No oktobra beigām līdz aprīļa sākumam dodas ziemas guļā. Ziemā novērojams atkušņa laikā. Pārvietojas soļiem, rikšiem vai īsiem lēcieniem. Meklējot barību, nedzīvajā zemsedzē izkasa nelielas koniskas bedrītes.

Pēdu nospiedumi:

Kājas īsas, ar platām pēdām, pēdminis. Pirksti gari, priekškājām gari, mazliet izliekti nagi, kas atstāj skaidri saskatāmus nospiedumus pēdu priekšmalā.

Mēsli:

Velteniski, abi gali vai tikai tievākais gals noapaļots. Konsistence samērā irdena. Krāsa lielākoties pelēka vai brūngana. Garums 4-8 cm (diametrs 1-2 cm). Saturā parasti augu daļiņas, kukaiņu hitīns, abinieku un rāpuļu kauli, var būt arī putnu olu čaumalas, putnu spalvas, nelielu zvēru mati un kaulu fragmenti. Atrodami nelielās "atejas" bedrītēs, kaudzītēs pastāvīgo taku malās, visvairāk - alu tuvumā. Mēslu kaudzītes parasti aprok.

Apskati citas sugas: