Cepurīte:
4-20 cm plata, plakani izliekta, vēlāk nedaudz ieliekta vai ar iedobi, cieta, brūngana, vecumā melngani brūna ar ierotītu, vēlāk +_ asu, gludu malu. Virsmiziņa nespodra, nedaudz novelkama. Mīkstums stingrs, biezs, balts, griezumā sārtojas, lēnām kļūst kvēpaini pelēks, ar vāju augļu smaržu un maigu garšu.
Lapiņas:
retas, (atstarpes pat līdz 5mm), biezas, bālganas, šķautnēs brūnē, ievainojumu vietās sārtojas līdz melnē, +- sīvas, trauslas, pie kātiņa pieaugušas vai nolaidenas, daudz īso starplapiņu.
Kātiņš:
2-7(8,5) cm garš, 1-4 cm resns, cilindrisks, ciets, blīvs, balts, iespiedumu vietās sārtojas, reizēm cepurītes krāsā vai melni traipains.
Sporas:
ar daļēji tīklveidā savienotām, zemām kārpiņām, ieapaļas, masā baltas, 6,3-7,5(8,6) x 5,3-7 μm.
Trofiskā grupa :
Lapu un skuju koku mikorizas sēne.
Biotopi:
Lapu un skuju koku smilšainos mežos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in deciduous and coniferous forests, on sandy soils, very common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika, Latvijā ļoti bieži, VIII– XI.
Обобщение:
Микоризообразователь, в лиственных и хвойных лесах, на песчаных почвах, в Латвии очень часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
Griezumā sārtojas – R. densifolia – ciešlapiņu bērzlape, mazāk R. acrifolia – sīvlapiņu bērzlape.
Īpašas norādes :
Ēdama, piemērota sālīšanai.