Cepurīte:
4-7 cm plata, sākumā zvanveida vai koniska, vēlāk izplētusies, vidū bieži ar pauguru, gaiši līdz tumši pelēka, mataina, ar tūbainām zvīņām. Mīkstums gaiši līdz tumši pelēks, ar vāju zemes smaržu un maigu garšu.
Lapiņas:
baltas, bāli pelēkas, gaiši pelēkas, malā tumši pelēkas, bieži rantainas, diezgan ciešas, gar kātiņu nolaidenas.
Kātiņš:
3-8 cm garš, 1-1,5 cm resns, sākumā bālgans, vēlāk bālgani pelēks, reizēm zvīņains, galotnē mazliet lipīgs, miltaini šķiedrains, ar tīmekļveida plīvura atliekām, sākumā blīvs, vēlāk dobs.
Sporas:
gludas, elipsoīdas, bezkrāsainas, masā baltas, 5,9-7,8 x 4,2-6 μm.
Trofiskā grupa :
Priežu mikorizas sēne.
Biotopi:
Skuju koku mežos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in coniferous forests, very common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika, Āfrika, Latvijā ļoti bieži, VIII- XI.
Обобщение:
Микоризообразователь, в хвойных лесах, в Латвии очень часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
T. gausapatum - pinkainā pūkaine ar pelēkbrūnu cepurīti, T. myomyces - peļpelēkā pūkaine ar gaišāku cepurīti, T. scalpturatum - dzeltējošā pūkaine ar ievainojumu vietās dzeltējošām lapiņām, T. pardinum- tīģeru pūkaine ar zvīņainu cepurīti
Īpašas norādes :
Ēdama, gatavojama kopā ar citām.