Ābeļu urbējs

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) attēls

latviski: Ābeļu urbējs

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu: Oksamailane

lietuviešu: Kriaušinis medgrešis

krievu: въедливая древесница

  • zeuzera-pyrina-linnaeus-1761
  • zeuzera-pyrina-linnaeus-1761-B

Priekšspārns:

Priekšspārna garums tēviņiem 19-22 mm, mātīte ievērojami lielāka - 28-32 mm.

Bioloģija:

Lido VIv.-VIIIv. Sastopams dārzos, parkos, jauktos un lapkoku mežos. Kāpurs dzīvo uz ābelēm (Malus), bumbierēm (Pyrus), bērziem (Betula), gobām un vīksnām (Ulmus), kļavām (Acer), vilkābelēm (Crataegus) u.c. no VIII un pēc divkāršas ziemošanas līdz VI. Apdzīvo stumbrus un zarus, kur kāpuri haotiski izgrauž ejas. Iekūņojas dzeltenbrūnā kokonā ejā.

Izplatība:

Eirāzija, Ziemeļamerika. Zviedrija, Igaunija, Lietuva. Latvijā sastopams visā teritorijā, reti.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Pygaera timon (Hübner, 1803)

  •  attēls

    Euchalcia modestoides Poole, 1989

  • vīksnu lapsprīžmetis attēls

    vīksnu lapsprīžmetis Discoloxia blomeri (Curtis, 1832)