parastais zilenītis

Polyommatus icarus (Rottemburg, 1775)

Polyommatus icarus (Rottemburg, 1775) attēls
  • parastais zilenītis attēls
  • parastais zilenītis attēls
  • parastais zilenītis attēls

latviski: parastais zilenītis

angliski: common blue

vāciski: Hauhechel-Bläuling (Gemeiner-Bläuling)

zviedru: puktörneblåvinge

igauņu: ristikheina-taevastiib

lietuviešu: dirvinis melsvys

krievu: голубянка икар

Priekšspārns:

Priekšspārna garums 14-18 mm.

Bioloģija:

Lido I paaudze V-VI, II paaudze VII-IXv.. Sastopams mežmalās, norās, pļavās, ceļmalās. Kāpurs dzīvo uz āboliņiem (Trifolium), blaktenēm (Ononis), vanagnadziņiem (Lotus) u.c. tauriņziežiem (Fabaceae) no IX un pēc ziemošanas līdz V (I paaudze) un VI-VII (II paaudze).

Izplatība:

Eirāzija, Ziemeļamerika. Zviedrija, Somija, Igaunija, Lietuva. Latvijā sastopams visā teritorijā, bieži.

Apskati citas sugas:

  • agrais purvraibenis attēls

    agrais purvraibenis Boloria euphrosyne (Linnaeus, 1758)

  •  attēls

    Ennomos fuscantaria (Haworth, 1809)

  •  attēls

    Phytometra viridaria (Clerck, 1759)