Cepurīte:
(3)4-10 cm plata, izliekta, vēlāk +- ieliekta, sarkanaīga vai sārta, vidū dzeltena, okera, reti ar olīvu nokrāsu, izbālējot salmu vai krēmkrāsā ar vai bez sārto krāsu paliekām. Mala tikai vecumā īsi rievota. Virsmiziņa nespodra, līdz 1/2 novelkama. Mīkstums sākumā stingrs, balts, parasti ar sārtu apsarmi, vecumā bieži mazliet pelēcīgs, ar medus smaržu un mēreni vai maz sīvu garšu.
Lapiņas:
okerkrāsā, 4 līdz 12 mm platas, pie kātiņa pieaugušas vai mazliet nolaidenas, sīvas.
Kātiņš:
3-7 cm garš, 1-2,3 cm resns, balts, vecumā pelēcīgs, blīvas vai sūkļains, reti dobumains.
Sporas:
ar izolētām kārpiņām, olveida, masā gaiši dzeltenas, 6-8,5(9,5) x (5,5)6-7(8) μm.
Trofiskā grupa :
Dižskābaržu, ozolu mikorizas sēne.
Biotopi:
Lapu koku mežos, kaļķainās augsnēs.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in deciduous forests, very rare in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Latvijā ļoti reti, VII- IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в лиственных лесах, в Латвии очень редко, съедобен.
Līdzīgās sugas:
R. rubra - sarkanā bērzlapei cepurītes vidus tumšāks, sporu kārpiņas +_ savienotas, R. persicina - persiku bērzlapei un R. lepida - cinobrsarkanajai bērzlapei kātiņi sārti.
Īpašas norādes :
Ēdama pēc iepriekšējas novārīšanas.