Cepurīte:
3-10 cm plata, sākumā plakani izliekta, vēlāk iedobta līdz piltuvveida, parasti ar smailu pauguru centrā, rūsas brūna līdz tumši sarkanbrūna, sausa, sākumā ar ieritinātu, vēlāk ilgi ieliektu, bālgani apsarmotu malu. Mīkstums bāli sarkanbrūns, blīvs, trausls, ar sveķu smaržu un rūgtenu garšu. Piensula lielā daudzumā, balta, sīva.
Lapiņas:
dzeltensārtas līdz sarkanbrūnas, trauslas, dažāda garuma, gar kātiņu nedaudz nolaidenas.
Kātiņš:
3-8 cm garš, 0,3-2 cm resns, cilindrisks, uz leju tievāks, gluds, drupans, gaiši brūngans līdz sarkanbrūns, iespiedumu vietās sarkanīgs, sākumā blīvs, vēlāk ar dobumu.
Sporas:
kārpaini dzeloņainas, iegarenas, bezkrāsainas, masā baltas, 7-9,5 x 6-8,5 μm.
Trofiskā grupa :
Priežu mikorizas sēne.
Biotopi:
Priežu mežos, var augt gan ļoti mitrās, gan sausās vietās.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in pine forests, very common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa Āzija, Ziemeļamerika, Latvijā ļoti bieži, VI- XI.
Обобщение:
Микоризообразователь, в сосновых лесах, в Латвии очень часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
Lactarius helvus - sarkandzeltaine, kuras cepurīte ir gaišāka, piensulas gandrīz nav un raksturīga kumarīna smarža.
Īpašas norādes :
Ēdama, piemērota sālīšanai un marinēšanai.