Cepurīte:
2-7 cm plata, sākumā koniska, vēlāk plakani izliekta, ar smailu pauguru centrā, tumši brūna, šokolādes brūna vai brūngandzeltena, ar miltaini samtainu apsarmi, centrā krunkaina, blāva, sausa. Mīkstums balts, ievainojumu vietās gaiši sārts līdz lašu krāsai, trausls, ar neizteiktu smaržu un patīkamu garšu. Piensula ūdeņaini balta, saskarē ar gaisu kļūst sārta vai safrāndzeltena, nelielā daudzumā, maiga ar mazliet rūgtu piegaršu.
Lapiņas:
sākumā baltas, vēlāk gaišā okera krāsā, ievainojumu vietās sārtas, diezgan ciešas, dažāda garuma, sākumā pieaugušas, vēlāk gar kātiņu nolaidenas.
Kātiņš:
4-9 cm garš, 1,5-2 cm resns, cilindrisks, uz leju tievāks, cepurītes krāsā, samtains, augšdaļā dzīslains.
Sporas:
kārpainas, gandrīz apaļas, bezkrāsainas, masā gaišā okera krāsā, 9-10,5 x 9-10 μm.
Trofiskā grupa :
Mikorizas sēne.
Biotopi:
Skuju koku un jauktos mežos, skābās augsnēs.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in coniferous and mixed forests, on acid soils, rare in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika, Latvijā reti, VII- IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в хвойных и смешаных лесах, на кислых почвах, в Латвии редко, съедобен.
Līdzīgās sugas:
Lactarius picinus - egļu pienaine, kuras cepurītei nav smaila paugura