Senie nosaukumi:
Kaparčūska
Apraksts:
Ķirzaka bez kājām. Ķermenis čūskveidīgs, garums līdz 35 cm. Galva tikpat plata, cik viduklis, aste - ar strupu galu. Zvīņas gludas. Pieaugušam īpatnim mugurpuse dažādos pelēcīgi brūnos toņos ar bronzas mirdzumu, ļoti reti sastopami īpatņi ar ziliem plankumiem. Mazuļi - pelēcīgi ar melnām gareniskām svītrām. Acis ar plakstiņiem (čūskām plakstiņu nav). Glodenes vēderu klāj zvīņas (čūskām - vairodziņi). Tāpat kā pārējās mūsu ķirzakas, spēj briesmu gadījumā nomest asti.
Ekoloģija:
Mīt celmiem un saknēm bagātā zemsedzē: mežmalās, izcirtumos, priežu sausos silos. Krēslas un nakts aktivitāte. Pēc ziemošanas parādās aprīlī vai maija sākumā; pārojas maija beigās - jūnijā. Oldzīvdzemdētāja . "Grūtniecība" ilgst ap 3 mēnešu, un augustā mātītei piedzimst 6 - 12 mazuļi. Ziemošanu sāk septembra beigās dziļākās alās (līdz 80 cm dziļumā); bieži savācas vairāki desmiti kopā. Ādu met 2 - 3 reizes gadā.
Pārtiek no kailgliemežiem, sliekām un citiem bezmugurkaulniekiem.
Izplatība:
Visa Eiropa, izņemot Pireneju pussalas dienvidus, Skandināvijas ziemeļus un Dienvidaustrumeiropu.
Bieži sastopama visā Latvijas teritorijā.
Pēdējā laikā tiek uzskatīts, ka Latvijā (vismaz austrumu daļā) ir sastopama arī austrumu glodene Anguis colchica (Nordmann), kas faktiski atšķirama tikai ģenētiskā līmenī.
Piezīmes:
Nav pamata apgalvojumiem, ka glodene esot indīga!