melnais grifs

Aegypius monachus (L.)

Aegypius monachus (L.) attēls

latviski: melnais grifs

angliski: black vulture

vāciski: Mönchsgeier

zviedru: Grågam

igauņu: raisakotkas

lietuviešu: tamsusis grifas

krievu: черный гриф

  • aegypius-monachus-l-B
  • aegypius-monachus-l

Apraksts:

Ķermeņa garums – 100–110 cm, spārnu izplētums – 250–295 cm. Melnais grifs ir lielākais no Eiropas plēsīgajiem putniem. Pieaugušajiem putniem apspalvojums ir vienmērīgi tumšbrūns, apkakle netīri brūna. Galva, ko sēžot parasti tur ierautu plecos, klāta ar gaišām dūnām, vienīgi ap acīm un uz zoda spalvas ir melnas, vaskādiņa zilgana. Kājas rozā. Jauno putnu apspalvojums ir melns. Arī galva melna, kas kontrastē ar bālo vaskādiņu un knābja pamatu. Jaunajiem putniem knābis ir melns. Pieaugušajiem putniem raksturīgā apspalvojuma un neapspalvoto daļu krāsa tiek iegūta 6–7 gadu laikā. Acis visu vecumu putniem tumši brūnas. Melnajam grifam lidojumā raksturīgi vienmērīgi plati spārni ar ļoti gariem „pirkstiem”. Vecākiem putniem uz spārnu apakšējo segspalvu galiem redzama gaiša josla. Spārnu pakaļmala robaina. Planējot spārnus tur horizontāli. Lidojošam putnam aste īsa, ķīļveidīga. Tās garums aptuveni vienāds ar pusi no spārnu platuma. No liela attāluma lidojošs melnais grifs izskatās pilnīgi melns.

Balss:

Parasti balsi neizdod, bet reizēm var izdot dažādus kurkstošus un šņācošus saucienus.

Biotops:

Parasti ligzdo ar mežu apaugušās kalnu nogāzēs. Barību meklē virs dažādiem atklātiem biotopiem, piemēram, pustuksnešiem, stepēm, kalnu zālājiem vai pat kailām klintīm.

Dzīves veids un uzvedība:

Melnais grifs barojas pārsvarā ar maitu, bet retumis ķer arī dzīvu medījumu (parasti lēnus, mazus vai slimus dzīvniekus). Mēdz baroties nelielās grupās.Pieaugušie melngalvas grifi ir nometnieki, bet jaunie putni klejo.

Ligzda, olas un mazuļi:

Ligzdo nelielās kolonijās vai atsevišķi. Ligzdu būvē koka galotnē vai uz kāda izturīga sānzara. Mēdz ligzdot arī uz klints (pat tad, ka koki ir pieejami). Ligzda sastāv no koku zariem un zāles, izklājumā var būt vilna, lupatas un citi atkritumi. Ligzdu būvē abu dzimumu putni. Viena un tā pati ligzda tiek izmantota gadu no gada, katru reizi tai pievienojot papildu materiālu. Dējumā viena ola, gadā viens perējums. Ola noapaļoti ovāla, balta ar sarkanbrūniem vai brūniem raibumiem. Perēšanas ilgums ir 50–55 dienas, perē abu dzimumu putni (gk. mātīte). Mazuļi ligzdguļi. Mazuļus baro abi pāra putni. Mazuļi apspalvojas 100–120 dienu laikā.

Izplatība un skaits:

Melnie grifi sastopami DR Eiropā un no Grieķijas līdz Ķīnas austrumiem. Eiropā ligzdo 1800–1900 melno grifu pāru, to skaits pēdējos gadu desmitos ir stipri pieaudzis. Latvijā melnais grifs ir rets ieceļotājs – līdz šim reģistrēti tikai deviņi novērojumi, no tiem pēdējais – 2005. gadā.

Aizsardzības statuss:

Melnais grifs iekļauts Eiropas Padomes Putnu direktīvas I pielikumā, Bernes konvencijas III pielikumā, Bonnas konvencijas II pielikumā un Vašingtonas konvencijas (CITES) II pielikumā.

Summary:

Black Vulture is a vagrant in Latvia. Altogether nine observations have been registered, last of which – in 2005.

Обобщение:

Чёрный гриф в Латвии является редко залетающим видом. Зарегистрировано 9 случаев наблюдения, из которых последний в 2005 году.

Apskati citas sugas: