ābeļu urbējs (zilraibais urbējs)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) attēls

latviski: ābeļu urbējs (zilraibais urbējs)

angliski: wood leopard moth

vāciski: Blausieb

zviedru: blåfläckig träfjäril

igauņu: oksamailane

lietuviešu: kriaušinis medgręžis

krievu: въедливая древесница

  • zeuzera-pyrina-linnaeus-1761
  • zeuzera-pyrina-linnaeus-1761-B

Priekšspārns:

Priekšspārna garums tēviņiem 19-22 mm, mātīte ievērojami lielāka - 28-32 mm.

Bioloģija:

Lido VIv.-VIIIv. Sastopams dārzos, parkos, jauktos un lapkoku mežos. Kāpurs dzīvo uz ābelēm (Malus), bumbierēm (Pyrus), bērziem (Betula), gobām un vīksnām (Ulmus), kļavām (Acer), vilkābelēm (Crataegus) u.c. no VIII un pēc divkāršas ziemošanas līdz VI. Apdzīvo stumbrus un zarus, kur kāpuri haotiski izgrauž ejas. Iekūņojas dzeltenbrūnā kokonā ejā.

Izplatība:

Eirāzija, Ziemeļamerika. Zviedrija, Igaunija, Lietuva. Latvijā sastopams visā teritorijā, reti.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Eupithecia extraversaria Herrich-Schäffer, 1852

  •  attēls

    Autographa buraetica (Staudinger, 1892)

  •  attēls

    Nycteola asiatica (Krulikovsky, 1904)