Laimiņu dižtauriņš (Apolons)

Parnassius apollo (Linnaeus, 1758)

Parnassius apollo (Linnaeus, 1758) attēls

latviski: Laimiņu dižtauriņš (Apolons)

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu:

lietuviešu:

krievu: Аполлон обыкновенный

Apraksts:

Liels, krāšņs tauriņš ar spārnu plētumu 70-90 mm. Kāpuri samtaini melni, apmēram 50 mm gari, maijā un jūnijā tie dzīvo uz dažām laimiņu sugām. Tauriņš novērojams jūlijā, augustā. Laimiņu dižtauriņš ir viena no visapdraudētākajām tauriņu sugām Eiropā. Tas ir absolūts nometnieks, nav spējīgs veikt pat nelielus pārlidojumus, tāpēc, kādā vietā iznīcināts, pats nekad vairs nespēs to apdzīvot. Galvenie laimiņu dižtauriņa izzušanas iemesli ir ganību ierīkošana, intensīva zāles pļaušana, pļavu izmīdīšana, dažuviet arī tauriņu izķeršana. Suga bija iekļauta Sarkanajā grāmatā, tā ir aizsargājama lielākajā daļā Eiropas valstu.

Izplatība:

Agrāk tās izplatības apgabals bija ļoti plašs un aptvēra Eiropas lielāko daļu. Tagad laimiņu dižtauriņš ir sastopams gandrīz vairs tikai kalnu apgabalos un Skandināvijā. Čehijā, Slovākijā, Polijā, Vācijā un dažās citās valstīs mēģina atjaunot izzudušo populāciju, ievedot pieaugušus tauriņus. XVIII-XIX gadsimta literatūrā laimiņu dižtauriņš minēts kā sastopams arī Latvijas teritorijā. Kopš tā laika (nu jau vairāk nekā 100 gadus) Latvijā par šo tauriņu nav nekādu ziņu, to uzskata par Latvijā izzudušu sugu.

Apskati citas sugas: