Lielais skābeņu zeltainītis

Lycaena dispar (Haworth, 1802)

Lycaena dispar (Haworth, 1802) attēls

latviski: Lielais skābeņu zeltainītis

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu: Suur-kuldtiib

lietuviešu: Didysis auksinukas

krievu: Червонец непарный

  • lycaena-dispar-haworth-1802
  • lycaena-dispar-haworth-1802-B
  • lycaena-dispar-haworth-1802-C

Apraksts:

Pati lielākā Eiropas un Latvijas zeltainīšu suga. Krasi izteikts dzimumu dimorfisms: tēviņš ugunīgi oranžs, mātīte ar plankumainu zīmējumu. Spārnu plētums 33-40 mm, mātītes parasti nedaudz lielākas par tēviņiem. Tauriņu iemīļotākā dzīves vieta ir mitras pļavas un it īpaši dažādu saldūdens ūdenskrātuvju krasti. Mitrenēm līdzīgie kāpuri dzīvo uz ūdens malā augošu skābeņu sugām. Tauriņi novērojami no jūnija beigām līdz augusta sākumam. Meklējot ziedus, lai sūktu nektāru, tie bieži aizlido tālu no savām izkūņošanās vietām. Viegli iznīcināma suga, tāpēc stingri aizsargājama.

Izplatība:

Lielais skābeņu zeltainītis Viduseiropā ir plaši izplatīts, kaut gan sastopams visai lokāli. Daudzviet cilvēka darbības rezultātā tauriņu skaits ir strauji samazinājies, bet Anglijā šī suga izzudusi jau pagājušā gadsimta vidū. Populācijas kļūst retākas un iet bojā galvenokārt meliorācijas rezultātā. Latvijā sastopams visā teritorijā, bet lokāli un reti.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Shargacucullia scrophulariae (Denis & Schiffermüller, 1775)

  •  attēls

    Nymphalis antiopa (Linnaeus, 1758)

  •  attēls

    Erynnis tages (Linnaeus, 1758)