gāršas samtenis

Lopinga achine (Scopoli, 1763)

Lopinga achine (Scopoli, 1763) attēls

latviski: gāršas samtenis

angliski: woodland brown

vāciski: Gelbringfalter

zviedru: dårgräsfjäril

igauņu: sõõrsilmik

lietuviešu: akiuotasis satyras

krievu: крупноглазая буроглазка

Priekšspārns:

Plētums 43-50 mm.

Bioloģija:

Lido VIv.-VIIIs.. Sastopams skrajmežos, mežmalās, gar ceļiem un stigām, gk. jauktos mežos. Kāpurs dzīvo uz savvaļas graudzālēm no VIII un pēc ziemošanas līdz V.

Izplatība:

Eirāzija. Zviedrija, Somija, Igaunija, Lietuva. Latvijā sastopams visā teritorijā, vietām, reti, atsevišķās vietās (Ķemeri, Tērvete, Vilce) visai bieži. Galvenokārt izplatība ir Kurzemē.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Selenia dentaria (Fabricius, 1775)

  • priežu stūrspārnis attēls

    priežu stūrspārnis Macaria liturata (Clerck, 1759)

  •  attēls

    Rusina ferruginea (Esper, 1785)