apšu pavasarsprīžmetis

Archiearis notha (Hübner, 1803)

Archiearis notha (Hübner, 1803) attēls

latviski: apšu pavasarsprīžmetis

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu: haava-kevadvaksik

lietuviešu: retasis pavasarinukas

krievu: осиновая весенница

  • archiearis-notha-hubner-1803
  • archiearis-notha-hubner-1803-B

Priekšspārns:

Priekšspārna garums 16-18 mm. Izteikts dzimumu dimorfisms.

Bioloģija:

Lido aprīlī un maija sākumā. Sastopams apšu mežos, jauktu un lapkoku mežu malās. Tauriņš ir heliofils. Kāpurs dzīvo uz parastās apses (Populus tremula), retāk - bērziem (Betula sp.) vai blīgznas (Salix caprea). Ziemo kūniņa.

Izplatība:

Eirāzijā sastopama suga. Latvijā visā teritorijā, bet lokāli un reti.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Cucullia lucifuga (Denis & Schiffermüller, 1775)

  • bērzu pavasarsprīžmetis attēls

    bērzu pavasarsprīžmetis Archiearis parthenias (Linnaeus, 1761)

  •  attēls

    Odontopera bidentata (Clerck, 1759)