Cepurīte:
5-12 cm plata, sākumā pusapaļa, vēlāk polsterveida, kastaņbrūna, nedaudz samtaina, veca nedaudz lipīga. Mīkstums iedzeltens, griezumā zilē, ciets, ar patīkamu smaržu un maigu, skābenu garšu.
Stobriņi:
bāli dzelteni, vēlāk zaļgandzelteni, iespiedumu vietās kļūst zilganzaļi.
Kātiņš:
4-12 cm garš, 1-4 cm resns, dzeltenbrūns, stingrs, reizēm nedaudz rievots.
Sporas:
gludas, vārpstveida, dzeltenīgas, masā olīvbrūnas, 11-16 x 4-6 μm.
Trofiskā grupa :
Priežu un egļu mikorizas sēne.
Biotopi:
Skuju koku un egļu mežos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in coniferous and spruce forests, common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika, Ziemeļāfrika, Latvijā, bieži VIII- X.
Обобщение:
Микоризообразователь, в хвойных и еловых лесах, часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
Xerocomus subtomentosus - kazu samtbeka, kuras cepurīte ir olīvbrūna.
Īpašas norādes :
Ēdama, cepama bez iepriekšējas novārīšanas, lietojama žāvēšanai, marinēšanai.