Cepurīte:
4-12(14) cm plata, sākumā pusapaļa, drīz plakani izliekta ar iedobi, vecumā +_ ieliekta, stingra, bieza, zeltaini okerīga, vidū rūsaini brūngana. Mala parasti daivaina, briedumā +_ gari rievota, plāna. Virsmiziņa mitrumā viskoza, nav recekļaini gļotaina, sausumā spīdīga, tālu novelkama. Mīkstums biezs, bālgans, kātiņa dobumos brūnē, no stipriem sārmiem kļūst dzeltens, ar vāju, +_ jūtamu smirdīgās bērzlapes smaku un mēreni sīvu garšu.
Lapiņas:
krēmkrāsas, pie kātiņa pieaugušas, 4-8 (10) mm platas, stipri sīvas.
Kātiņš:
5-7 cm garš, 1,5-3 cm resns, dobumains, bālgans, pamatnē brūngans, apvalka griezumā dzeltē.
Sporas:
ar +_ savienotām kārpiņām, iegarenas, masā krēmkrāsā, 6,5-9,5(11) x 5,5-8(8,5) μm.
Trofiskā grupa :
Mikorizas sēne.
Biotopi:
Mitros lapu koku un jauktos mežos
Summary:
Mycorrhiza forming species, in deciduous forests, mixed forests, common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Latvijā bieži, VII- IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в смешаных лесах, в Латвии часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
R. foetens -smirdīgā bērzlape, kuras cepurīte mitrumā recekļaini gļotaina, garša ļoti sīva, smarža pretīga, sporas apaļas. R. fragrantissima - sīvajai mandeļu bērzlapei un R. laurocerasi var. fragrans - maigajai mandeļu bērzlapei ir tīkama rūgto mandeļu smarža, sīvas tikai lapiņas, virsmiziņa nekad nav recekļaini gļotaina, sporas vaļņaini stīpotas.
Īpašas norādes :
Ēdama pēc iepriekšējas novārīšanas.