Cepurīte:
4-6(7) cm plata, izliekta, vēlāk izpletusies, +_ ieliekta, pelēcīgi dzeltenā kartona krāsā, parasti vidū tumšāka vai brūnganāka, bieži ar rūsganiem plankumiem. Mala plāna, asa, tulznaini, gari rievota. Virsmiziņa staipīga, nespodra, ½ vai tālāk novelkama. Mīkstums plāns, trausls, bālgans, zem virsmiziņas pelēcīgs, ar nepatīkamu smaržu un maigu, lapiņās mazliet sīvu (f. amarescens - rūgtenu) garšu.
Lapiņas:
krēmkrāsas, bieži ar rūsganiem traipiem, sirpjveida, 4-7 mm platas, pie kātiņa pieaugušas.
Kātiņš:
3-5 cm garš, 1-1,5 cm resns, bālgans, bieži ar rūsganiem plankumiem, pelēcīgs, reizēm pie pamatnes ar sarkaniem plankumiņiem, dobumains.
Sporas:
ar +_ savienotām kārpiņām, iegareni olveida, masā krēmkrāsas, (6,5)-8,2(9) x (5)5,5-6,5(7 ) μm.
Trofiskā grupa :
Lapu koku mikorizas sēne.
Biotopi:
Lapu koku mežos, parkos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in deciduous forests, parks, common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Ziemeļamerika, Latvijā bieži, VII-IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в лиственных лесах, в парках, в Латвии часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
R. farinipes - miltu bērzlape un R. sororia - siera bērzlape ir ļoti sīvas, reti sastopamas. R. pectinata - ķemmes bērzlapei cepurīte lielāka (līdz 9,5 cm), parasti gaišāka, ar nedaudz mazākām sporām.
Īpašas norādes :
Ēdama, mazvērtīga, pēc vārīšanas der sālīšanai.