Cepurīte:
3-6(8) cm plata, izliekta, briedumā +_ sekli ieliekta, stingra, zilgani vai purpurvioleta, šokolādes vai purpurbrūna, vidū reizēm gaišāka, vara vai olīvbrūngana, pat olīvdzeltenīga, izbalējot malā arī mēļa, ar gludu, vecumā īsi rievotu malu. Virsmiziņa ilgi spoža, tālu novelkama. Mīkstums balts, stingrs, ar vāju augļu smaržu un mēreni sīvu garšu.
Lapiņas:
dzeltenas, līdz 8 mm platas, ciešas, ļoti sīvas, pie kātiņa pieaugušas.
Kātiņš:
3-6 cm garš, 1-1,6 cm resns, cilindrisks, balts, nekad nav sārts vai pelēks, blīvs, vecumā sūkļains.
Sporas:
ar +- izolētām kārpiņām, olveida, masā dzeltenas, 7,4-9,5(10.5) x 6,5-8,5(9) μm.
Trofiskā grupa :
Skuju koku mikorizas sēne.
Biotopi:
Skuju koku un jauktos mežos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in coniferous and mixed forests, not common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Latvijā pareti, VII- IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в хвойных и смешаных лесах, в Латвии часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
R. transiens - pārejas bērzlape un tās taksons R. firmula ss. Blum atšķiras ar +_ jūtamu žults bērzlapes smaržu, citādu reakciju pret ķīmiskiem reaģentiem, kā arī nedaudz citādu virsmiziņas uzbūvi. R. cuprea - kaparkrāsas bērzlapes un R. urens - pasūrās bērzlapes virsmiziņas veidojumi citādi.
Īpašas norādes :
Ēdama, piemērota sālīšanai un marinēšanai.