saldūksne

Lactarius resimus (Fr.: Fr.) Fr.

Lactarius resimus (Fr.: Fr.) Fr. attēls

latviski: saldūksne

angliski:

vāciski: Fransenmilchling

zviedriski:

igauniski: valge riisikas

lietuviski:

krieviski:

Cepurīte:

7-20 cm plata, sākumā izliekta, vēlāk ieliekta vai gandrīz piltuvveida, balta, ar caurspīdīgām koncentriskām joslām, ievainojumu vietās ar citrondzelteniem vai rūsganiem plankumiem, mitra - gļotaina un lipīga, sausa - spīdīga, ar ieritinātu un pinkainiem matiņiem klātu malu. Mīkstums bālgans, blīvs, trausls, ar augļu smaržu un piparu garšu. Piensula balta, saskarē ar gaisu kļūst sēra dzeltena, dedzinoši sīva.

Lapiņas:

krēmkrāsas ar sarkanīgu nokrāsu, samērā ciešas, gar kātiņu nolaidenas.

Kātiņš:

4-7 cm garš, 1,5-3 cm resns, cilindrisks, uz leju tievāks, balts, gluds, dobs, ar iedzelteniem dobumiņiem ārpusē.

Sporas:

kārpainas, ieapaļas, iedzeltenas, masā bāli dzeltenas, 7-9,5 x 5-7 μm.

Trofiskā grupa :

Bērzu mikorizas sēne.

Biotopi:

Lapu koku un jauktos mežos.

Summary:

Mycorrhiza forming species, in deciduous and mixed forests, common in Latvia, edible.

Izplatība un sastopamība :

Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika, Latvijā bieži, VII- X.

Обобщение:

Микоризообразователь, в лиственных и смешаных лесах, в Латвии часто, съедобен.

Īpašas norādes :

Ēdama, piemērota sālīšanai. Sālītā veidā kļūst zilgana.

Apskati citas sugas: