Cepurīte:
4-8 cm plata, sākumā plakani izliekta, vēlāk izpletusies, ar iedobi ap izcilni, tumši brūna, vēlāk pelēkbrūna. Mīkstums bālgans ar sārtu nokrāsu, plāns, trausls, ar patīkamu, saldenu smaržu (sažuvis - pēc grauzdētiem cigoriņiem) un sīvu garšu. Piensula balta līdz ūdeņaini balta, lielā daudzumā, sākumā maiga, vēlāk sīva.
Lapiņas:
sākumā bālgani dzeltenīgas, vēlāk tumšā okerkrāsā ar sārtu spīdumu, diezgan ciešas, dažāda garuma, gar kātiņu nedaudz nolaidenas.
Kātiņš:
4-6 cm garš, 1-1,8 cm resns, cilindrisks, uz leju tievāks, brūns, nedaudz gaišāks par cepurīti, sauss - spīdīgs, ciets, vēlāk porains.
Sporas:
kārpainas, gandrīz apaļas, bezkrāsainas, masā baltas, 6-10 x 5-8 μm.
Trofiskā grupa :
Mikorizas sēne.
Biotopi:
Skuju koku un jauktos mežos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in coniferous and mixed forests, common in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Āzija, Latvijā bieži, VIII- IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в хвойных и смешаных лесах, в Латвии часто, съедобен.
Līdzīgās sugas:
Lactarius glyciosmus -smaržīgā pienaine, kuras cepurīte ir gaišāka.
Īpašas norādes :
Ēdama.