sarkanā klija

Milvus milvus (L.)

Milvus milvus (L.) attēls

latviski: sarkanā klija

angliski: red kite

vāciski: Rotmilan

zviedru: glada

igauņu: puna-harksaba

lietuviešu: rudasis peslys

krievu: красный коршун

  • milvus-milvus-l-5
  • milvus-milvus-l-4
  • milvus-milvus-l-B
  • milvus-milvus-l-C
  • milvus-milvus-l

Apraksts:

Ķermeņa garums – 60–66 cm, spārnu izplētums – 145–165 cm. Sarkanā klija ir nedaudz lielāka par kraukli. Tā ir slaids putns ar gariem, paplatiem spārniem un ļoti garu asti (garāka par spārna platumu). Astes galā dziļš iešķēlums, kas redzams, arī asti izplešot (atšķirībā no melnās klijas). Apspalvojums rūsganbrūns, galva gaiši pelēka. Spalvas ar sīkām, melnām garensvītriņām. Lidojumā ķermeņa apakšpuse un paduses sarkanbrūnas, spārnu locītavu rajonā labi redzami palieli gaiši laukumi, kas kontrastē ar tumšajām segspalvām, sekundārajām lidspalvām un spārnu galiem. Astes augšpuse rūsas sarkana. Brūnganā ķermeņa virspuse ir vienkrāsaināka, tomēr labi redzama gaiša, slīpa josla no spārna locītavas virzienā uz muguras lejasgalu. Kājas un vaskādiņa dzeltena, acis gaiši dzeltenas. Jaunajiem putniem mugurpuse ar gaišiem plankumiem, uz krūtīm gaišas svītras, gaišās joslas uz spārniem izteiktākas nekā pieaugušajiem putniem. Lidojumā spārni nedaudz izliekti. Putnam sēžot, var redzēt, ka tam ir ļoti īsas kājas. Sakļauto spārnu gali sniedzas līdz astes šķēluma pamatam.

Balss:

Klijāna saucienam līdzīgs, augsts „kliēēēē”, kam seko ātrs, svilpojošs „iu iu iu”.

Biotops:

Lapu koku un jaukti meži dažādu klajumu tuvumā.

Dzīves veids un uzvedība:

Barību meklē, riņķojot augstu gaisā vai zemā, līganā lidojumā. Barojas ar dažāda veida maitu, bet ķer arī dzīvu medījumu, piemēram, grauzējus un mazus putnus, arī kukaiņus un reizēm zivis.
Sarkanās klijas ir gājputni. Septembrī tās dodas uz ziemošanas vietām DR Eiropā, no kurām atgriežas aprīļa vidū.

Ligzda, olas un mazuļi:

Ligzdu būvē dažādu sugu kokos, parasti 12–15 metrus virs zemes. Mēdz izmantot arī vecas klijānu un kraukļu ligzdas. Parasti izmanto vienu un to pašu ligzdu katru gadu. Ligzdas izklājumā zāle vai citi lakstaugi, mēdz izmantot arī papīru, lupatas u.tml. Ligzdu būvē abi pāra putni, bet pārsvarā tēviņš pienes materiālu, no kā mātīte būvē ligzdu. Dējumā 2–4 olas, gadā viens perējums. Olas noapaļoti ovālas, čaumala bez spīduma. Olu krāsa balta, ar daudzveidīgu sarkanbrūnu raibumojumu. Olas tiek dētas ar trīs dienu intervāliem. Perē mātīte, lai gan reizēm īslaicīgi to dara arī tēviņš. Perēšanas ilgums – 31–32 dienas uz vienu olu (apm. 38 dienas perējumam, kurā ir trīs olas). Perēšana tiek uzsākta pēc pirmās olas izdēšanas, tāpēc mazuļi nešķiļas vienlaikus. Mazuļi ir ligzdguļi. Pirmās 14 dienas mātīte silda mazuļus, bet tēviņš pienes barību, ar ko mātīte mazuļus baro. Vēlāk barību meklē abu dzimumu pieaugušie putni, un mazuļi paši barojas ar barību, kas novietota ligzdā. Mazuļi var pamest ligzdu un pārcelties uz tuvējiem zariem jau 45 dienu vecumā, bet pilnīgi apspalvojas tikai 48–50 vai pat 60–70 dienu vecumā. Vēl 15–20 dienas tie pavada ligzdas apkārtnē, kur tos baro vecāki.

Izplatība un skaits:

Sarkanā klija sastopama gandrīz tikai Eiropā, kur tās izplatības areāls ir stipri fragmentēts. Kopumā Eiropā ligzdo 19–25 tūkstoši sarkano kliju pāru. Kopš 1990 g. vērojama mērena skaita samazināšanās. Latvijā pēdējie sarkanās klijas ligzdu atradumi bijuši 20. gs. 60. gadu sākumā. Iespējams, ka ļoti nelielā skaitā (ne vairāk kā trīs pāri) tās ligzdo arī pašlaik. Pa retam tiek novēroti klejojoši putni.

Aizsardzības statuss:

Sarkanā klija iekļauta Eiropas Padomes Putnu direktīvas I pielikumā, Bernes konvencijas III pielikumā, Bonnas konvencijas II pielikumā un Vašingtonas konvencijas (CITES) II pielikumā.

Summary:

Red Kite is a rare visitor and possibly also a very rare breeder (not more than three pairs) in Latvia. Last cases of found nests date back to early 1960s.

Обобщение:

Красный коршун в Латвии является редко залетающим и возможно редко гнездящимся видом (не более трёх пар). Последние находки гнёзд отмечены в начале 60-х годов 20-го века.

Apskati citas sugas: