ābeļu pundursprīžmetis

Gymnoscelis rufifasciata (Haworth, 1809) (G. pumilata Hübner)

Gymnoscelis rufifasciata (Haworth, 1809) attēls

latviski: ābeļu pundursprīžmetis

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu: õievaksik

lietuviešu: smulkusis sprindytis

krievu: дроковая пяденица

Priekšspārns:

Priekšspārna garums 9-11 mm.

Bioloģija:

Pirmā paaudze lido no aprīļa beigām līdz jūnija sākumam, bet otrā - jūlijā un augustā. Sastopams mežos, virsājos, purvos, dārzos un parkos. Kāpurs (pirmā paaudze: Vb.-VI, otrā: VIII-IX) dzīvo uz viršu (Calluna), vilkābeļu (Crataegus), krastkaņepju (Eupatorium), dažreiz arī vēl citu augu ziediem un sēklēm. Ziemo kūniņa.

Izplatība:

Eirāzijā sastopama suga. Latvijā visā teritorijā, nevienmērīgi: no reti līdz, vietām, visai bieži.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Macdunnoughia confusa (Stephens, 1850)

  • vītolu ziedsprīžmetis attēls

    vītolu ziedsprīžmetis Eupithecia tenuiata (Hübner, 1813)

  •  attēls

    Trichiura crataegi (Linnaeus, 1758)