baltais ziedsprīžmetis

Eupithecia centaureata (Denis & Schiffermüller, 1775) (E. oblongata Thubg.)

Eupithecia centaureata (Denis & Schiffermüller, 1775) attēls

latviski: baltais ziedsprīžmetis

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu: hele-pisivaksik

lietuviešu: baltasis sprindytis

krievu: удлиненная цветочная пяденица

Priekšspārns:

Spārnu plētums 9-11 mm.

Bioloģija:

Pirmā paaudze lido no maija beigām līdz jūlija sākumam, bet otrā - no jūlija vidus un augustā. Sastopams mežmalās, norās, pļavās, ceļmalās un kāpās. Kāpurs dzīvo uz dažādiem lakstaugiem: zirdzenēm (Angelica), noragām (Pimpinella), rūgtdillēm (Peucedanum), dzelzenēm (Centaurea), krustainēm (Senecio), zeltgalvītēm (Solidago) u.c. (pirmā paaudze: VII-IX, bet otrā: VI-VII). Ziemo kūniņa.

Izplatība:

Eirāzijā sastopama suga. Latvijā visā teritorijā, visai bieži.

Apskati citas sugas:

  •  attēls

    Paradrina selini (Boisduval, 1840)

  •  attēls

    Earias clorana (Linnaeus, 1761)

  • čiekuru ziedsprīžmetis attēls

    čiekuru ziedsprīžmetis Eupithecia abietaria (Goeze, 1781)