priežu sprīžmetis

Bupalus piniarius (Linnaeus, 1758)

Bupalus piniarius (Linnaeus, 1758) attēls

latviski: priežu sprīžmetis

angliski:

vāciski:

zviedru:

igauņu: männivaksik

lietuviešu: pušinis sprindžius

krievu: сосновая пяденица

  • bupalus-piniarius-linnaeus-1758-C
  • bupalus-piniarius-linnaeus-1758-B
  • bupalus-piniarius-linnaeus-1758
  • bupalus-piniarius-linnaeus-1758-4

Priekšspārns:

Priekšspārna garums 19-22 mm. Raksturīgs atšķirīgā krāsojumā izteikts dzimumu dimorfisms.

Bioloģija:

Lido no maija vidus līdz jūlijam. Sastopams priežu retainēs, jauktos un skujkoku mežos, purvos, kāpu mežos. Kāpurs VII-X dzīvo uz priedēm, retāk - eglēm, balteglēm un kadiķiem. Ziemo kūniņa.

Izplatība:

Eirāzijā sastopama suga. Latvijā visā teritorijā, visai bieži, vietām bieži. Dažos gados savairojas masveidīgi un kaitē vidēja vecuma priežu audzēm.

Apskati citas sugas: