Cepurīte:
5-9 cm plata, sākumā izliekta, vēlāk izplešas, vecumā +_ ieliekta, parasti purpura vai blāvi tumšsarkana, reizēm arī gaiši vīna vai rožaini sarkana, vienkrāsaina vai ar dzeltenu, brūnganu nokrāsu, vidū bieži citrondzeltena, izbalējot vidū vai plankumos krēmkrāsas vai ar zaļganu nokrāsu. Mala ilgi gluda, vecumā īsi rievota. Virsmiziņa sausumā matēta, +_ novelkama. Mīkstums biezs, stingrs, balts, vecumā netīri bālgans, zem virsmiziņas dzeltenīgs ar vāju augļu vai ābolu smaržu un mēreni vai maz sīvu garšu.
Lapiņas:
okerkrāsā, ciešas, 4-9 mm platas, pie kātiņa pieaugušas, plānas.
Kātiņš:
5-8 cm garš, 1-2 cm resns, balts, blīvs, vecumā brūngans, reizēm dobumains.
Sporas:
ar īsi savienotām kārpiņām, apaļas, masā dzeltenas, (6,2)6,7-8(8,5) x (5,6)6-7,3 μm.
Trofiskā grupa :
Lapu koku mikorizas sēne.
Biotopi:
Lapu koku un jauktos mežos.
Summary:
Mycorrhiza forming species, in deciduous and mixed forests, rare in Latvia, edible.
Izplatība un sastopamība :
Eiropa, Latvijā bieži, VII- IX.
Обобщение:
Микоризообразователь, в лиственных и смешаных лесах, в Латвии редко, съедобен.
Līdzīgās sugas:
R. lundelli - Lundela bērzlapei cepurīte un sporas lielākas, virsmiziņas uzbūve citāda.
Īpašas norādes :
Ēdama, piemērota sālīšanai un marinēšanai.