olīvbaltā gliemezene

Hygrophorus olivaceoalbus (Fr.: Fr.) Fr. (syn. Limacium olivaceoalbum Fr.)

Hygrophorus olivaceoalbus (Fr.: Fr.) Fr. attēls

latviski: olīvbaltā gliemezene

angliski:

vāciski: Natternstieliger Schneckling

zviedriski: Olivvaxskivling

igauniski: oliiv-limanutt

lietuviski: margakotė guotė

krieviski:

Cepurīte:

2-6 cm plata, sākumā pusapaļa līdz koniska, vēlāk izpletusies, ar pauguru, gļotaina, pelēkbrūna līdz olīvbrūna, ar tumši brūnu vai gandrīz melnu centru, vecumā izbālē. Mīkstums plāns, balts, ar neizteiktu smaržu un garšu.

Lapiņas:

plati pieaugušas līdz nedaudz nolaidenām, retas, baltas līdz krēmkrāsas.

Kātiņš:

4-10 cm garš, 0,4-1 cm resns, cilindrisks vai nedaudz vārpstveida, sākumā ar gļotainu vispārējo un šķiedrainu daļējo plīvuru, augšdaļā sauss, balts, zem plīvura piestiprināšanās vietas gļotains, sākumā olīvbrūns, vēlāk ar olīvzaļām un pelēcīgām joslām uz balta pamata.

Sporas:

gludas, elipsoīdas, bezkrāsainas, masā baltas, 10-16 x 7-9 μm.

Trofiskā grupa :

Egļu mikorizas sēne.

Biotopi:

Egļu mežos, mitrās, skābās augsnēs.

Izplatība un sastopamība :

Eiropa, Āzija, Latvijā ļoti bieži, IX- XI.

Summary:

Mycorrhiza forming species, in spruce forests, on acid soils, very common in Latvia, edible.

Обобщение:

Микоризообразователь, в еловых лесах, на кислых почвах, очень часто, съедобен.

Īpašas norādes :

Ēdama.

Apskati citas sugas: