Apraksts:
Pīļu dzimtas suga. Viena no tumšpīļu grupas sugām. Vidēja lieluma pīle: garums 44-52(54) cm, svars vidēji ap 1-1,3 kg. Kā parasti pīlēm, pastāv izskata atšķirības starp dzimumiem. Tēviņi vienlaidus melni, apspalvojums vairāk vai mazāk spīdīgs. Knābis tumšs, pie pamata melns kuprveida paugurs, knābja virspuse dzeltenīga. Mātītes pelēcīgi brūnas, salīdzinājumā ar tēviņiem raibākas, jo sevišķi izceļas gaišāks tonis uz vaigiem un kakla. Knābis tumšs, kuprveida paugura uz knābja pie pamata faktiski nav. Abiem dzimumiem kājas tumšas - pelēcīgas, acs varavīksnene brūna.
Biotops:
Pamatareālā Eiropas ziemeļos līdz Sibīrijai ligzdo dažādu mitrāju tuvumā. Pēcligzdošanas periodā galvenokārt jūrā, nereti lielos baros.
Ligzda, olas un mazuļi:
Suga Latvijā neligzdo.
Izplatība un skaits:
Parasta suga galvenokārt jūrā rudens/pavasara migrāciju un ziemošanas laikā Latvijā. Dažreiz novērota arī ūdeņos iekšzemē. Ļoti reti arī novērota vasarā.