aitu spindele

Oestrus ovis L.

Oestrus ovis L. attēls

latviski: aitu spindele

angliski: sheep botfly

vāciski: Schafbremse

zviedru: fårstyng

igauņu:

lietuviešu: avinis gylys

krievu: полостной овечий овод

  • oestrus-ovis-l
  • oestrus-ovis-l-B

Apraksts:

Nāšuspindeļu dzimtas suga. Vidēja lieluma, apmatota un drukna (garums ap 1,2-1,5 cm) muša. Ķermeņa pamatkrāsa brūnpelēka, galva un kājas dzeltenīgā krāsā. Pieaugušās mušas uzbrūk aitām, briežiem, kazām, retos gadījumos - arī citiem dzīvniekiem. Tās var inficēt arī cilvēku; šādi gadījumi aitu spindeļu masveida izplatības reģionos aitkopības apvidos nav retums. Mātīte lidojumā (pat nenosēžoties!) deguna dobuma tuvumā izšļāc sīkus, ap 1 mm garus, tikko šķīlušos kāpurus, kas, instinkta vadīti, ļoti strauji ierāpo degunā. Kāpura attīstība, līdz tas kļūst par pilnībā pieaugušu kāpuru, ilgst no 1 mēneša siltzemju klimatā līdz pat 8-10 mēnešiem aukstajā klimatā. Pieaudzis, iekūņoties gatavs kāpurs ir ap 2 cm garš, tas dzīvniekam izbirst caur degunu un iekūņojas zemē. Pieaugušas mušas dzīves ilgums nepārsniedz 1 mēnesi, parasti - mazāk. Dažos gadījumos, ja kāpurs nespēj atstāt upura degunu, tas tur iet bojā, izraisot pūšanu. Šādos gadījumos un tad, ja inficētajā dzīvniekā ir daudz kāpuru izraisa dzīvnieka nāvi. Sevišķi bīstamas aitu spindeles ir jēriem, lai gan arī pieaugušās aitas (vai cits dzīvnieks) izjūt manāmu diskomfortu no šiem parazītiem, un nopietnākas inficēšanās ir letālas.

Izplatība:

Ļoti plaši, kosmopolītiski aitkopības reģionos sastopama muša, īpaši Āzijas centrālajā un dienvidrietumu daļā. Pēdējā laikā dažādu profilaktisko pasākumu rezultātā tās izplatība ir ierobežota.


Eiropas ziemeļdaļā un Latvijā pēdējā laikā reta vai ļoti reta suga. Tiesa, netālā pagātnē (2003.g.) ir dokumentēts šīs mušas uzbrukums cilvēkam mežizstrādes darbu laikā Ērgļu apkaimē, kā rezultātā bijusi nepieciešama medicīniska iejaukšanās un kāpuru iztīrīšana no acs dobuma.

Summary:

A rare species in Latvia.

Apskati citas sugas: