lauka circenis

Gryllus campestris L.

Gryllus campestris L. attēls

latviski: lauka circenis

angliski: field cricket

vāciski: Feldgrille

zviedru: fältsyrsa

igauņu: maakilk

lietuviešu: dirvoninis svirplys

krievu: полевой сверчок

  • gryllus-campestris-l
  • gryllus-campestris-l-B

Apraksts:

Nevienmērīgi apgabalā no C-Eiropas līdz R-Āzijai, iekļaujot Z-Āfriku sastopama circeņu dzimtas suga. Baltijas valstīs šī suga sasniedz izplatības galējos punktus ziemeļu virzienā (manāmi attālinātus no vienlaidu izplatības apgabala); tā ir ļoti reta vai pašlaik tiek uzskatīta par izzudušu. Latvijā to uzskata par, iespējams, izzudušu, lai gan, klimata pasiltināšanās ietekmē, atsevišķas savrupas atradnes varētu būt konstatējamas. Drukns, tumšs kukainis, tādēļ labi atšķirams no radniecīgā mājas circeņa (Acheta domestica: tas ir gaišāks un slaidāks). Pamatkrāsa melna vai tumšpelēka, spārni īsi, puscaurspīdīgi. Priekšspārni melni brūni ar dzeltenīgu plankumu pamatdaļā. Pakaļspārni ļoti īsi. Lido nelabprāt un slikti. Faktiski spārni tiek izmantoti galvenokārt planējot lēcienā. Galva ļoti masīva, spīdīgi melna, taustekļi gari. Pakaļkāju ciskas manāmi paresninātas. Čirkstēšana piemīt tikai tēviņiem, kas ir mazliet lielāki (1,9-2,5 cm) nekā mātītes (1,5-2,2 cm). Visēdājs, lai gan priekšroku dod augu barībai. Pārsvarā dzīvo sausās pļavās un virsājos, kur zemē rok līdz 25-30 cm dziļas alas. Tēviņiem piemīt teritoriāla uzvedība; pret sāncenšiem tie izturas ļoti neiecietīgi. Piemērotu biotopu pārveidošanas dēļ saimnieciskās darbības rezultātā daudzviet Eiropā šī suga tiek uzskatīta par apdraudētu, tā iekļauta vairāku valstu Sarkanajās grāmatās. Apdraudējumu pastiprina arī lauka circeņa ekoloģija - šī suga vērā ņemamas migrācijas neveic un tādēļ iznīcināta biotopa vietā pārvietošanās uz jaunu vietu ir sarežģīta.



Īpašā retuma dēļ lauka circeņa atradumi Latvijā būtu noteikti dokumentējami un atradnes paziņojamas speciālistiem.

Apskati citas sugas: