meža prusaks

Ectobius sylvestris Poda

Ectobius sylvestris Poda attēls

latviski: meža prusaks

angliski: forest cockroach, lesser cockroach

vāciski: Dunkle Waldschabe

zviedru: småkackerlacka

igauņu: euroopa metsaprussakas

lietuviešu: miškinis prūsokas

krievu: лесной таракан

  • ectobus-sylvestris-poda
  • ectobus-sylvestris-poda-B

Apraksts:

Brūno prusaku dzimtas suga. Neliels (ķermeņa garums 0,7-1,2 cm) prusaks. Krāsojums variē diezgan plašā ietvarā: no pelēcīgi iedzeltena līdz tumšbrūnam ar plankumiem uz spārniem. Priekškrūšu vairogs tumšs, spīdīgs, tumšbrūns ar šauru, baltu apmali. Tēviņiem spārnu garums mazliet pārsniedz ķermeņa garumu un tie spēj lidot; mātītēm spārni saīsināti, sniedzas tikai līdz 2/3 no ķermeņa garuma. Priekšspārnu dzīslojums skaidri izšķirams. Ciskas priekšgala apakšpusē ir 1 vai 2 dzelkņi. Taustekļi ļoti gari. Aktivitātes periods Ziemeļeiropā ir no maija līdz septembrim, aktīvāki diennakts tumšajā laikā, lai gan var tikt sastapti arī dienā. Uzturas dažādos mežos. Pārtiek no trūdošām lapām. Kāpuri (nimfas) tumšbrūni vai melni, ziemojoši (pieaudzis indivīds šķiļas nākamajā pavasarī).

Izplatība:

Ļoti plaša areāla suga Eirāzijā, ieviesies Ziemeļamerikā.


Latvijā visā teritorijā, salīdzinoši biežākā brūno prusaku dzimta suga.

Summary:

Throughout the country; common.

Apskati citas sugas: