govju sviestbeka

Suillus bovinus (L.: Fr.) Roussel (syn. Boletus bovinus (L.) Fr.)

Suillus bovinus (L.: Fr.) Roussel attēls

latviski: govju sviestbeka

angliski: Jersey Cow Bolete

vāciski: Kuhröhrling

zviedriski: Örsopp

igauniski: lambatatt, lehmapuravik, lehmatatik

lietuviski: tamprusis kazlėkas

krieviski:

Cepurīte:

5-10 cm plata, izpletusies līdz plakana, sākumā ar ieritinātu malu, dzeltenbrūna līdz sarkanbrūna, mitrā laikā gļotaina. Mīkstums pelēcīgi dzeltenīgs, griezuma vietā nedaudz sārtojas, ar patīkamu smaržu un maigu, skābenu garšu.

Stobriņi:

sākumā iedzelteni, vēlāk zaļgandzelteni, ar lielām stūrainām atverēm.

Kātiņš:

3-10 cm garš, 0,5- 1,5 cm resns, uz leju sašaurināts, dzeltenbrūns, šķiedrains, ar sīkiem, tumšākiem punktiņiem.

Sporas:

gludas, elipsoīdas, dzeltenīgas, masā olīvbrūnas, 7-9 x 3-4 μm.

Trofiskā grupa :

Priežu mikorizas sēne.

Biotopi:

Priežu mežos, aug kopā (veido simbiozi) ar Gomphidius roseus - rožsārto zeltkāti.

Izplatība un sastopamība :

Eiropa, Amerika, Latvijā, ļoti bieži, VII- X.

Summary:

Mycorrhiza forming species, in pine forests, very common in Latvia, edible.

Обобщение:

Микоризообразователь, в сосновых лесах, очень часто, съедобен.

Īpašas norādes :

Ēdama, cepama bez iepriekšējas novārīšanas, piemērota marinēšanai.

Apskati citas sugas: