Apraksts:
Pīļu dzimtas suga. Viena no tumšpīļu grupas sugām. Vidēja lieluma līdz liela pīle - garums 50-58 cm, svars 1200-1700 gramu. Tēviņu pamatkrāsojums melns, ar lielu baltu laukumu uz spārniem. Ap aci šaurs, balts, sirpjveidīgs plankums, acs varavīksnene balta. Knābis plats, pie pamata kuprveidīgs. Knābja pamatkrāsa oranžsarkana, priekšpusē dzeltenīgāks. Mātītes tumšbrūnas, ar raksturīgiem diviem ieapaļiem, baltiem laukumiem uz galvas aiz acs. Acs varavīksnene brūna. Mātītēm nav tik raksturīgs kuprveidīgais pacēlums pie knābja, tomēr ir manāms.
Biotops:
Pamatareālā taigā un tundrā ligzdo dažādos biotopos, galvenokārt ūdeņu tuvumā.
Ligzda, olas un mazuļi:
Suga Latvijā neligzdo.
Izplatība un skaits:
Latvijā reti, bet gandrīz katru gadu kopš 2020.g. dažas reizes pavasaros un rudeņos jūras (līča) piekrastē migrāciju laikā konstatēta suga. Pamatareāls Austrumsibīrijā līdz Sahalīnai un Ķīnas ziemeļiem, ziemo Āzijā vairāk dienvidos. Klejojoši putni pēcligzdošanas sezonā ļoti reti novērojami līdz pat Aļaskai un Eiropas ziemeļos līdz Lielbritānijai.